CERTIFICATUL ENERGETIC este un document elaborat conform metodologiei de calcul al performantei energetice a cladirilor, prin care este indicata performanta energetica a unei cladiri sau a unei unitati de cladire si care cuprinde date cu privire la consumurile de energie primara si finala, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum si cantitatea de emisii in echivalent CO2.
CERTIFICATUL ENERGETIC va indica consumurile in KWH/MP/AN pentru "incalzire", "apa calda de consum", "iluminat", "climatizare" si "ventilare".
CERTIFICATUL ENERGETIC va incadra cladirea/unitatea de cladire intr-o clasa energetica. Aceste consumuri vor fi calculate dupa un algoritm stabilit de catre o metodologie si vor tine cont de elemente precum starea imobilului, vechime, arhitectura, materiale utilizate, zona climatica. In urma acestui calcul, imobilul va fi incadrat intr-o clasa energetica si i se va atribui o nota energetica.
Clasa A – consum mic de energie;
Clasa G – consum mare de energie.
Pentru cladirile existente, CERTIFICATUL ENERGETIC cuprinde si masuri recomandate pentru reducerea consumurilor energetice, precum si pentru cresterea ponderii utilizarii surselor regenerabile de energie in total consum (Legea 372-2005).
Cand o cladire se construieste, investitorul/proprietarul trebuie sa prezinte comisiei intrunite pentru RECEPTIA FINALA un exemplar al CERTIFICATULUI ENERGETIC.
Cand o cladire sau o unitate de cladire (apartament/garsoniera) se vinde, proprietarul cladirii sau a unitatii de cladire trebuie sa predea noului proprietar un exemplar al CERTIFICATULUI ENERGETIC.
Cand o cladire sau o unitate de cladire se inchiraza, proprietarul/administratorul cladirii sau a unitatii de cladire trebuie sa prezinte noului chirias 1 exemplar al CERTIFICATULUI ENERGETIC.
Cand o cladire care are peste 250 mp utili este des vizitata de public, in care se desfasoara activitati cotidiene sau periodice de interes general si/sau comunitar, social, cultural, comercial si alte asemenea si care are spatiu cu functiunea destinata accesului si prezentei publicului temporar sau permanent in aceasta, este obligatoriu a se intocmi CERTIFICAT ENERGETIC.
Neintocmirea unui CERTIFICAT ENERGETIC in situatiile enumerate mai sus, conduce la aplicarea unor sanctiuni, conform Legii 372 din 2005 cu modificarile ulterioare.
Un CERTIFICAT ENERGETIC se poate intocmi si la cererea proprietarului/adimistratorului unei cladiri sau unitati de cladiri, pentru a se informa despre consumurile de energie.
Conform Legii nr.372 din 2005, anunturile de vanzare-cumparare/inchiriere imobile trebuie sa cuprinda date si informatii din Certificatul Energetic.
Legea 372-2005.
Legea 159/2013 pentru completarea si modificarea Legii 372/2005.